Ångbåten 200 år

27 augusti 2018

Tusen tack till alla härliga passagerare, gäster på kajkörningen/öppet skepp, museets personal, lotsar och besättning på Sankt Erik för en fantastisk helg! Ett speciellt tack till M20, som gjorde en koll av djupet för dagen under Liljeholmsbron åt oss, och givetvis ett varmt tack till alla andra som förgyllde helgen!

Vi har haft en helt fantastisk helg och fortfarande bara rasar det in videoklipp och bilder i olika Facebookgrupper. Här är ett blogginlägg, så att ni som inte har Facebook får något att njuta av.

Så småningom ska jag uppdatera sidan ”kryssningsbilder” och visa allt vi har haft för oss under helgen även där. Men det känns som att det är bäst att invänta lite mer material som snälla fotografer låter oss dela, så att det blir så bra som möjligt. Vi kan ju bara plåta själva under pauser i jobbet.

Fredag, lördag & söndag 24-26 augusti 2018

Under fredagen hade vi en så kallad kajkörning, ett öppet skepp med maskinerna igång.

På lördagen tog vi en tur ut i Skärgården och på söndagen var det dags för Ångbåten 200 år-jubileet. Både lördagen och söndagen blev spektakulära. Lördagen bjöd på full fart framåt i huvudmaskin under längre tid än vi hittills kört den. Det skedde också ett bröllop på bryggvingen, under färd. Kanske den första gången som någon gift sig på Sankt Erik medan hon varit ute på sjön.

Söndagen bjöd på precisionsmanövrar i den trånga slussen och under broar där det var grunt eller där vi bara hade någon halvmeter till godo på höjden. Allt avlöpte dock väl.

Matroser och överstyrman i samspråk.
Anders visar i pannrummet för en kunnig gäst från Tyskland
Hans-Lennart hade en vigsel på bryggvingen. Grattis från oss alla!
Vi gjorde mellan 9 och 10 knop hela vägen ut under lördagen.
En liten kille som är helt betagen av att se aktre maskin i arbete. Foto: Therese Kernell
Hasse håller koll
Natteldningen brukar vara ett ensamt företag, men den här gången fick Anders besök av ett nyfiket gäng från HMS Ystad, som var på besök under örlogsdagarna.
Söndag morgon: Sankt Erik, följd av Motala Express, på väg mot Hammarbyslussen. Foto: Emil Thuvander
Inte mycket plats över
Jocke tog själv rodret och placerade oss fint i slussen.
Däcksbesättningen fick jobba snabbt. Mälarlotsarna väntar på kajen.
Under Västerbron. Foto: Therese Kernell
På Riddarfjärden. Foto: Yvonne Höjer
Med hela kortegen som ett pärlband framför oss.
Anna står till rors. Foto: Therese Kernell
Dagen till ära var den aktre maskintelegrafen avtäckt. De yttre spakarna är bortmonterade, men den plingar med och kan ses även av dem som inte tar sig upp på bryggan.
Vi gick länge för full maskin i lördags. Under söndagen blev det också tillfälle en bit på tillbakavägen. Det är otroligt mäktigt.
En ny fockdrevsudd har vi fått av Pelle Berglund.
Det var många som ville se oss slussa ut också.
Tuuuut – tack för gott samarbete med sluss, broar och andra båtar!
PS: Det kom en oväntad avslutning också …
Besättningen på kryssningsfartyget Eclipse stod på backen och vinkade. Sedan hälsade fartyget med tutan, så att man fick hålla i peruken. En mäktig avslutning på helgen. Foto från Maria Sandströms video.

youtube.com/watch?v=BbYZgcK4QaM