Årsmötesdatum

Datum för årsmötet är bestämt till torsdagen den 25 maj 2023, på eftermiddagen. Närmare information kommer att skickas till alla medlemmar, men anteckna redan nu datumet i din almanacka.

Kulturnatt Stockholm genomförd

Fyra volontärer var på plats för att guida på S/S Sankt Erik och berätta om föreningens verksamhet. Och det var inte vilken uppställning av volontärer som helst:

  • Hasse, som har tjänstgjort på Sankt Erik när hon fortfarande var i tjänst som isbrytare.
  • Kjell, som är en av två i hela Sverige med chiefbehörighet för en ångmaskin av den här storleken.
  • Anders, som har en lång erfarenhet av stora pannor och är eldare ombord.

Och så undertecknad, som inte alls har samma erfarenhet men som i alla fall har försökt att läsa på så mycket som möjligt om fartygets- och de tidiga isbrytarnas historia.

När klockan slog 18.00 och grindarna öppnades strömmade det in besökare på piren. Det pirrade till någonstans i maggropen, tänk att det stått besökare i kö redan från början! Och då visste vi inte vad som väntade …

Vi inledde kvällen med att gå guidade rundturer ombord. Men ganska snart stod det klart att upplägget inte var hållbart. Grupperna kom inte fram, eftersom det var kö överallt. Det var kö genom byssan och kö i gången från däck till lejdaren ner i maskin. Samtidigt ville de som redan varit i maskin upp för att se andra delar av fartyget.

Volontärerna omgrupperade; vi ställde oss på strategiska platser för att kunna berätta utan att försöka gå runt med en grupp. Det fungerade mycket bättre.

Förutom maskin var bryggan ett populärt mål och där blev det också trångt. Vi hade tänkt stäng till där när mörkret föll, men riggade istället en lampa i lejdaren eftersom trycket var stort.

Sakta sänkte sig vårskymningen, men piren badade i ljus och besökarna fortsatte att strömma in och ut till tonerna av Linus dragspel. Både nuvarande och förre museichefen sågs i vimlet.

En del besökare visste inte något i förväg om fartyget utan kom för att de var nyfikna. De fascinerades av hennes historia och tyckte att hon var vacker. När de fick höra att hon fortfarande kan lämna kaj blev de väldigt imponerade.

Andra hade Sankt Erik som ett bestämt mål. Bland dem fanns ungdomarna som var mycket intresserade av maskin, kvinnan vars anfader hade startat kompasstillverkningen av märket Lyth (såna som vi har ombord) och mannen från Finland som designade moderna isbrytare och hade ett stort intresse av hur Sankt Erik är byggd.

Men härligast var nog den lilla pojken som på väg upp från maskinrummet hördes säga:
”Den här var coolast av alla.”
För nog är det ”coolt” att vara 108 år och ha världens största fungerande sjöångmaskin!

Till sist slog klockan tolv och museets personal stängde grindarna för alla, utom möjligen ett och annat förvånat spöke som väckts ur sin vinterslummer. Då hade nämligen drygt tvåtusen sjuhundra besökare passerat grindarna, nästan lika många som under våra kajkörningar på dagtid!

Fötterna kändes minst två nummer för stora i skorna, men vad gjorde väl det? Vi var väldigt glada att så många velat se Sankt Erik och vi hoppas innerligt att få återse er på en kryssning i framtiden. Varmt välkomna tillbaka!

Tack till museet för gott samarbete och givetvis ett stort tack till Kulturnatt Stockholm 2023!

Vid 06.00, när söndagmorgonen grydde, var det så här fint i hamnen. Volontärerna hade sovit fyra timmar, men drog oförtrutet vidare för att möta dagens sysslor.

Kuriosa inför Kulturnatten

Såg du den äldre filmen, från 1922? Såg du däcksmaskineriet? Det är inte bara Sankt Eriks framdrivning som fungerar, även hennes andra ångdrivna maskiner arbetar än. I det här klippet, från slussningen i Hammarbyslussen under Ångbåten 200 år, kan du se hur däckspersonalen använder det spel som även kan användas till ankare och ankarkätting. Ett ångspel är mycket starkare än ett elektriskt dito, så det gäller att den som kör det kan sin sak och inte drar av någon förtöjningslina.

Välkomna ombord i morgon, lördag, under Kulturnatt Stockholm 2023. Vi har öppet 18 – 24 och det är gratis inträde.

Johan Sjöborg lade upp klippet på Youtube.

Visste du förresten att Hammarbyslussen är byggd för Sankt Erik, så att hon skulle kunna bryta is på båda sidor om slussen. Det är verkligen millimeterprecision att få in fartyget, speciellt som slussen numera har fått viss vaddering.

Många nyfikna passagerare ville se hur vi klarade navigationen.

Volontärtorsdag

I går var det en vanlig volontärtorsdag. Det är så kul att vi har flera nya volontärer som återkommer! Herrarna var i maskin och målade, märkte rör och gjorde fint medan jag var på bryggan och putsade inför Kulturnatten. Visst blir det fint? Nu hoppas vi bara på många besökare! Då får ni kanske veta varför Sankt Erik har inte bara två, utan faktiskt tre maskintelegrafer – och mycket, mycket annat!

Film från 1922

År 1922 firade sankt Erik sju år i tjänst. Sedan dess har det gått drygt hundra år och fortfarande finns fartyget kvar i fungerande skick, även om hon är pensionerad från isbrytning sedan 1977.

Den här filmen visar vilken betydelse isbrytarna hade för tidens sjöfart. Tidigare vinterstängda hamnar kunde hållas öppna vilket förändrade sjöfarten enormt mycket. Manskapet på brygga och däck arbetar ute i varma kläder, men det syns också att det redan på den tiden var populärt att ta en nöjesresa ombord.

Kom och se ett levande museum på Kulturnatt Stockholm, och lyssna på berättelser från tiden när hon ännu var i tjänst, på 1970-talet. Givetvis får du även chansen att se hennes världsunika maskineri. Vi har öppet 18 – 24 med gratis inträde.

I filmen förekommer flera isbrytare, Sankt Erik dyker upp efter den första texten. Då har hon en lägre brygga än i dag, men är lätt att känna igen på övriga delar.

https://www.filmarkivet.se/movies/veckorevy-1922-03-06/

Inför Kulturnatten

Inför Kulturnatt Stockholm bjuder vi i dag på en härlig video när Sankt Erik i modern tid lämnar kajen för en tur i skärgården. Besök oss den 22 april mellan 18.00 och 24.00. Gratis inträde!

Sture Haglund har gjort videon, se den i helskärm på Youtube!

I videon syns också båtarna M20, Sunbeam och Shamrock.

Möt oss på Kulturnatten

På Kulturnatten kan du lyssna på både Hans Andersson, som har arbetat på Sankt Erik när hon fortfarande var i tjänst som isbrytare, och Anders Wågberg som är eldare ombord. Båda är med i filmen nedan.

På plats finns också Kjell Björk, som är chief i dag och kan mer om ånga än i stort sett alla andra i Sverige, samt undertecknad som numera har samma roll som Hans en gång hade, alltså att vara rorsman på fartyget.

Tillsammans hoppas vi att vi kan ge er en oförglömlig del av Kulturnatt Stockholm 2023. Varmt välkomna ombord!

Den här filmen gjordes av Sjöhistoriska museet när Sankt Erik fyllde 100 år, 2015, men den är fortfarande aktuell. Och framför allt hoppas jag att ni hör att det finns hur mycket som helst att berätta!

Tack, museet!

Vi är jätteglada för den här fina reklamen som Sjöhistoriska museet har på kajen. Bli gärna medlem i vår förening!

Du kan också träffa oss under Kulturnatten den 22 april klockan 18-24. Vi har visningar i maskinrummet och pannrummet, berättar om föreningen och om tiden då fartyget bröt is kring Sveriges kuster.