Film från 1922

År 1922 firade sankt Erik sju år i tjänst. Sedan dess har det gått drygt hundra år och fortfarande finns fartyget kvar i fungerande skick, även om hon är pensionerad från isbrytning sedan 1977.

Den här filmen visar vilken betydelse isbrytarna hade för tidens sjöfart. Tidigare vinterstängda hamnar kunde hållas öppna vilket förändrade sjöfarten enormt mycket. Manskapet på brygga och däck arbetar ute i varma kläder, men det syns också att det redan på den tiden var populärt att ta en nöjesresa ombord.

Kom och se ett levande museum på Kulturnatt Stockholm, och lyssna på berättelser från tiden när hon ännu var i tjänst, på 1970-talet. Givetvis får du även chansen att se hennes världsunika maskineri. Vi har öppet 18 – 24 med gratis inträde.

I filmen förekommer flera isbrytare, Sankt Erik dyker upp efter den första texten. Då har hon en lägre brygga än i dag, men är lätt att känna igen på övriga delar.

https://www.filmarkivet.se/movies/veckorevy-1922-03-06/