Kuriosa inför Kulturnatten

Såg du den äldre filmen, från 1922? Såg du däcksmaskineriet? Det är inte bara Sankt Eriks framdrivning som fungerar, även hennes andra ångdrivna maskiner arbetar än. I det här klippet, från slussningen i Hammarbyslussen under Ångbåten 200 år, kan du se hur däckspersonalen använder det spel som även kan användas till ankare och ankarkätting. Ett ångspel är mycket starkare än ett elektriskt dito, så det gäller att den som kör det kan sin sak och inte drar av någon förtöjningslina.

Välkomna ombord i morgon, lördag, under Kulturnatt Stockholm 2023. Vi har öppet 18 – 24 och det är gratis inträde.

Johan Sjöborg lade upp klippet på Youtube.

Visste du förresten att Hammarbyslussen är byggd för Sankt Erik, så att hon skulle kunna bryta is på båda sidor om slussen. Det är verkligen millimeterprecision att få in fartyget, speciellt som slussen numera har fått viss vaddering.

Många nyfikna passagerare ville se hur vi klarade navigationen.